Ciasto listkowane w formie American Pie z nadzieniem jabłkowym
Źródło przepisu - BonAppetit.com
Kruche ciasto listkowane:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- duża szczypta soli
- 230 g masła, pokrojonego na kawałki około 2x2x2 cm
- pół szklanki lodowatej wody
Mąkę pszenną, cukier puder, sól imasło łączę w misie miksera, kilka razy krótko naciskając 'pulsowanie' tak żeby w cieście w dalszym ciągu widoczne były małe kawałeczki masła. Jeśli przytrzymamy 'pulsowanie' zbyt długo lub zmiksujemy ciasto do połączenia składników to nie nabierze ono odpowiedniej struktury, tylko dzięki pozostawionym kawałeczkom masła ciasto kruche listkuje się jak ciasto francuskie.
Powstaje sypkie ciasto z kawałkami masła - schładzam przez 30 minut w lodówce.
Powstaje sypkie ciasto z kawałkami masła - schładzam przez 30 minut w lodówce.
Ciasto wyjmuje z lodówki, dodaje lodowatą wodę i krótko zagniatam tylko do zebrania sypkich składników i połączenia, otrzymania kuli ciasta, dzielę na pół, owijam folią spożywczą i schładzam w lodówce przez 60 - 90 minut (lub przez noc).
Nadzienie jabłkowe:
- 1,3 - 1,4 kg jabłek, najlepiej kwaśnych, pokrojonych na plasterki
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru (lub do smaku, jeśli jabłka są mocno kwaśne można dodać więcej)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
W dużej misce mieszam wszystko, przykrywam folią i odstawiam na 4 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.
Na wierzch:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
- 2 łyżki cukru, do posypania
Głębszą okrągłą formę (tortownice lub do tarty) smaruje masłem i oprószam mąką.
Jedno ciasto rozwałkowuje i wykładam na dno i boki, robię jakby miseczkę o bokach wysokości ok 3 cm, na ciasto wykładam jabłka. Drugie ciasto rozwałkowuje aby zrobić "pokrywkę" i wykładam na wierzch jabłek, sklejam z ciastem na bokach formy. Na środku nacinam ciasto ostrym nożem, by para miała ujście. Wierzch ciasta smaruję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypuję cukrem.
Piekę w temperaturze 180º C przez około 70 minut, do złotobrązowego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz