Przejdź do głównej zawartości

AMERICAN PIE


Ciasto listkowane w formie American Pie z nadzieniem jabłkowym
Źródło przepisu - BonAppetit.com



Kruche ciasto listkowane:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 230 g masła, pokrojonego na kawałki około 2x2x2 cm 
  • pół szklanki lodowatej wody

Mąkę pszenną, cukier puder, sól imasło łączę w misie miksera, kilka razy krótko naciskając 'pulsowanie' tak żeby w cieście w dalszym ciągu widoczne były małe kawałeczki masła. Jeśli przytrzymamy 'pulsowanie' zbyt długo lub zmiksujemy ciasto do połączenia składników to nie nabierze ono odpowiedniej struktury, tylko dzięki pozostawionym kawałeczkom masła ciasto kruche listkuje się jak ciasto francuskie.
Powstaje sypkie ciasto z kawałkami masła - schładzam przez 30 minut w lodówce. 
Ciasto wyjmuje z lodówki, dodaje lodowatą wodę i krótko zagniatam tylko do zebrania sypkich składników i połączenia, otrzymania kuli ciasta, dzielę na pół, owijam folią spożywczą i schładzam w lodówce przez 60 - 90 minut (lub przez noc).

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,3 - 1,4 kg jabłek, najlepiej kwaśnych, pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru (lub do smaku, jeśli jabłka są mocno kwaśne można dodać więcej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

W dużej misce mieszam wszystko, przykrywam folią i odstawiam na 4 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.

Na wierzch:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • 2 łyżki cukru, do posypania

Głębszą okrągłą formę (tortownice lub do tarty) smaruje masłem i oprószam mąką.
Jedno ciasto rozwałkowuje i wykładam na dno i boki, robię jakby miseczkę o bokach wysokości ok 3 cm, na ciasto wykładam jabłka. Drugie ciasto rozwałkowuje aby zrobić "pokrywkę" i wykładam na wierzch jabłek, sklejam z ciastem na bokach formy. Na środku nacinam ciasto ostrym nożem, by para miała ujście. Wierzch ciasta smaruję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypuję cukrem. 
Piekę w temperaturze 180º C przez około 70 minut, do złotobrązowego koloru. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM QUARK

Okrągłe drożdżówki z nadzieniem z serka Quark. Zaczyn: 400g drożdży 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Łączę wszystkie składniki w wysokim pojemniku, przykrywam ścierką i czekam aż urośnie drożdżowa piana. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 kopiata łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego Do miski miksera wrzucam składniki na ciasto (masło roztopione i lekko wystudzone), dodaję zaczyn i urabiam hakiem do wyrabiania ciasta ok. 7-10 min.  Odstawiam minimum na godzine do wyrośnięcia. Masa serkowa: 1 jajko 250g sera quark (naturalny niesłodzony serek homogenizowany) 50g cukru 20g mąki pszennej Składniki na nadzienie łączę i ubijam mikserem. Jak ktoś woli puszyste to białka ubić osobno, żółtka osobno z cukrem, a potem wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Wykonanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrabiam i robię płaskie kulki z dużą dziurką, które wypełniam masą serową, odstawiam na b

SERNIK Z SERA QUARK

Połączenie przepisu Aleksandry Senghi oraz spodu z "Nowej kuchni śląskiej". Na samym dole opcja ze spodem ciasteczkowym. Wersja z kruchym spodem: 200g mąki 100g masła 70g cukru pudru (w oryginalnym przepisie z "Nowej kuchni śląskiej" 100g) 1 opakowanie cukru waniliowego 8g (w oryginalnym przepisie nie dodano) 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto rozwałkuje na tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wkladam do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa : 500g serka quark 80g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8g 40g mąki pszennej 70ml mleka 2 jajka Szczypta soli Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym  na jasną masę, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, do masy żółtkowej dodaję mąkę, mleko i ser, mieszam wszystko krótko mikserem, dodaję białka i powoli mieszam je z masą szpatułką. Wykonanie: Masę serową wylewam na blachę z ciastem, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 st