Okrągłe drożdżówki z nadzieniem z serka Quark.
Zaczyn:
Ciasto:
- 400g drożdży
- 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Łączę wszystkie składniki w wysokim pojemniku, przykrywam ścierką i czekam aż urośnie drożdżowa piana.
Ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Do miski miksera wrzucam składniki na ciasto (masło roztopione i lekko wystudzone), dodaję zaczyn i urabiam hakiem do wyrabiania ciasta ok. 7-10 min.
Odstawiam minimum na godzine do wyrośnięcia.
Masa serkowa:
- 1 jajko
- 250g sera quark (naturalny niesłodzony serek homogenizowany)
- 50g cukru
- 20g mąki pszennej
Składniki na nadzienie łączę i ubijam mikserem. Jak ktoś woli puszyste to białka ubić osobno, żółtka osobno z cukrem, a potem wszystko bardzo delikatnie wymieszać.
Wykonanie drożdżówek:
Wykonanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrabiam i robię płaskie kulki z dużą dziurką, które wypełniam masą serową, odstawiam na blaszce aż wyrosną. Piekę aż się zrumienią (ok 10 min) w 200 stopniach w rozgrzanym piekarniku na termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz