Przejdź do głównej zawartości

DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM QUARK

Okrągłe drożdżówki z nadzieniem z serka Quark.




Zaczyn:
  • 400g drożdży
  • 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
Łączę wszystkie składniki w wysokim pojemniku, przykrywam ścierką i czekam aż urośnie drożdżowa piana.


Ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Do miski miksera wrzucam składniki na ciasto (masło roztopione i lekko wystudzone), dodaję zaczyn i urabiam hakiem do wyrabiania ciasta ok. 7-10 min. 
Odstawiam minimum na godzine do wyrośnięcia.

Masa serkowa:
  • 1 jajko
  • 250g sera quark (naturalny niesłodzony serek homogenizowany)
  • 50g cukru
  • 20g mąki pszennej
Składniki na nadzienie łączę i ubijam mikserem. Jak ktoś woli puszyste to białka ubić osobno, żółtka osobno z cukrem, a potem wszystko bardzo delikatnie wymieszać.

Wykonanie drożdżówek:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrabiam i robię płaskie kulki z dużą dziurką, które wypełniam masą serową, odstawiam na blaszce aż wyrosną. Piekę aż się zrumienią (ok 10 min) w 200 stopniach w rozgrzanym piekarniku na termoobiegu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK Z SERA QUARK

Połączenie przepisu Aleksandry Senghi oraz spodu z "Nowej kuchni śląskiej". Na samym dole opcja ze spodem ciasteczkowym. Wersja z kruchym spodem: 200g mąki 100g masła 70g cukru pudru (w oryginalnym przepisie z "Nowej kuchni śląskiej" 100g) 1 opakowanie cukru waniliowego 8g (w oryginalnym przepisie nie dodano) 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto rozwałkuje na tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wkladam do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa : 500g serka quark 80g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8g 40g mąki pszennej 70ml mleka 2 jajka Szczypta soli Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym  na jasną masę, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, do masy żółtkowej dodaję mąkę, mleko i ser, mieszam wszystko krótko mikserem, dodaję białka i powoli mieszam je z masą szpatułką. Wykonanie: Masę serową wylewam na blachę z ciastem, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 st