Połączenie przepisu Aleksandry Senghi oraz spodu z "Nowej kuchni śląskiej". Na samym dole opcja ze spodem ciasteczkowym.
Wersja z kruchym spodem:
Ciasto rozwałkuje na tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wkladam do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa :
Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, do masy żółtkowej dodaję mąkę, mleko i ser, mieszam wszystko krótko mikserem, dodaję białka i powoli mieszam je z masą szpatułką.
Wykonanie:
Masę serową wylewam na blachę z ciastem, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół 45min, termoobieg ostatnie 5-10 min. Wierzch ma być brązowy, jeśli brązowieje zbyt szybko (np. po 20 minutach pieczenia, trzeba przykryć ciasto blatem papieru do pieczenia, nie folii aluminiowej !) Po wyjęciu z piekarnika ciasto trzeba schlodzić, w środku będzie jeszcze rzadkie i musi być dobrze schlodzone żeby zgęstniało!
Do sernika dodaję owoce, np: jagody, maliny, brzoskwinie z syropu lub mandarynki z syropu.
Po schłodzeniu ciasto lekko opada.
Opcja ze spodem ciasteczkowym:
Ciastka miksuje z roztopionym masłem (robię w blenderze do koktajli). Wykładam na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia ugniatam na gładko i wkładam do lodówki na ok 30 min, w tym czasie (ostatnie 10 min oczekiwania) przygotowuje masę serową jak wyżej i piekę jak wyżej.
Wersja z kruchym spodem:
- 200g mąki
- 100g masła
- 70g cukru pudru (w oryginalnym przepisie z "Nowej kuchni śląskiej" 100g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego 8g (w oryginalnym przepisie nie dodano)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto rozwałkuje na tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wkladam do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa :
- 500g serka quark
- 80g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego 8g
- 40g mąki pszennej
- 70ml mleka
- 2 jajka
- Szczypta soli
Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, do masy żółtkowej dodaję mąkę, mleko i ser, mieszam wszystko krótko mikserem, dodaję białka i powoli mieszam je z masą szpatułką.
Wykonanie:
Masę serową wylewam na blachę z ciastem, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół 45min, termoobieg ostatnie 5-10 min. Wierzch ma być brązowy, jeśli brązowieje zbyt szybko (np. po 20 minutach pieczenia, trzeba przykryć ciasto blatem papieru do pieczenia, nie folii aluminiowej !) Po wyjęciu z piekarnika ciasto trzeba schlodzić, w środku będzie jeszcze rzadkie i musi być dobrze schlodzone żeby zgęstniało!
Do sernika dodaję owoce, np: jagody, maliny, brzoskwinie z syropu lub mandarynki z syropu.
Po schłodzeniu ciasto lekko opada.
Opcja ze spodem ciasteczkowym:
- 160g ciastek zbożowych, herbatników itp.. (jakie ciastka daje to tak smakuje spód, nie warto więc dawać najtańszych herbatników)
- 120g masła
Ciastka miksuje z roztopionym masłem (robię w blenderze do koktajli). Wykładam na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia ugniatam na gładko i wkładam do lodówki na ok 30 min, w tym czasie (ostatnie 10 min oczekiwania) przygotowuje masę serową jak wyżej i piekę jak wyżej.
Komentarze
Prześlij komentarz