Przejdź do głównej zawartości

SERNIK Z SERA QUARK

Połączenie przepisu Aleksandry Senghi oraz spodu z "Nowej kuchni śląskiej". Na samym dole opcja ze spodem ciasteczkowym.




Wersja z kruchym spodem:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 70g cukru pudru (w oryginalnym przepisie z "Nowej kuchni śląskiej" 100g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 8g (w oryginalnym przepisie nie dodano)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto rozwałkuje na tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wkladam do lodówki na czas robienia masy serowej.

Masa serowa :

  • 500g serka quark
  • 80g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 8g
  • 40g mąki pszennej
  • 70ml mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym  na jasną masę, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, do masy żółtkowej dodaję mąkę, mleko i ser, mieszam wszystko krótko mikserem, dodaję białka i powoli mieszam je z masą szpatułką.

Wykonanie:

Masę serową wylewam na blachę z ciastem, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół 45min, termoobieg ostatnie 5-10 min. Wierzch ma być brązowy, jeśli brązowieje zbyt szybko (np. po 20 minutach pieczenia, trzeba przykryć ciasto blatem papieru do pieczenia, nie folii aluminiowej !) Po wyjęciu z piekarnika ciasto trzeba schlodzić, w środku będzie jeszcze rzadkie i musi być dobrze schlodzone żeby zgęstniało!
Do sernika dodaję owoce, np: jagody, maliny, brzoskwinie z syropu lub mandarynki z syropu.
Po schłodzeniu ciasto lekko opada.

Opcja ze spodem ciasteczkowym:


  • 160g ciastek zbożowych, herbatników itp.. (jakie ciastka daje to tak smakuje spód, nie warto więc dawać najtańszych herbatników)
  • 120g masła


Ciastka miksuje z roztopionym masłem (robię w blenderze do koktajli). Wykładam na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia ugniatam na gładko i wkładam do lodówki na ok 30 min, w tym czasie (ostatnie 10 min oczekiwania) przygotowuje masę serową jak wyżej i piekę jak wyżej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM QUARK

Okrągłe drożdżówki z nadzieniem z serka Quark. Zaczyn: 400g drożdży 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Łączę wszystkie składniki w wysokim pojemniku, przykrywam ścierką i czekam aż urośnie drożdżowa piana. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 kopiata łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego Do miski miksera wrzucam składniki na ciasto (masło roztopione i lekko wystudzone), dodaję zaczyn i urabiam hakiem do wyrabiania ciasta ok. 7-10 min.  Odstawiam minimum na godzine do wyrośnięcia. Masa serkowa: 1 jajko 250g sera quark (naturalny niesłodzony serek homogenizowany) 50g cukru 20g mąki pszennej Składniki na nadzienie łączę i ubijam mikserem. Jak ktoś woli puszyste to białka ubić osobno, żółtka osobno z cukrem, a potem wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Wykonanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrabiam i robię płaskie kulki z dużą dziurką, które wypełniam masą serową, odstawiam na b