Długo duszone żeberka w sosie sojowo-czosnkowym dodatkiem miodu i imbiru.
Składniki:
Składniki:
- 3 paski żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 6 ziarenek kolendry
- Szczypta imbiru
- Szczypta cynamonu
- Pół łyżeczki tymianku suszonego
- Łyżka miodu
- 3 szklanki wody
- 1/4 - 1/2 szklanki sosu sojowego (w zależności od intensywności)
Żeberka kroję na małe kawałki i podsmażam, na osobnej głębokiej patelni (woku) podsmażam przeciśnięty przez prasę czosnek i paprykę słodką (uważam, żeby nie przypalić bo będzie gorzko), zalewam wodą i dodaję resztę składników (oprócz miodu i tymianku) wraz z podsmażonymi żeberkami. Pod przykryciem duszę wszystko około godziny i 30 minut, następnie dodaję miód i tymianek, duszę kolejne pół godziny do godziny tak żeby zredukować sos. Żeberka wyjmuję, sos przecedzam przez sito do rondla i zagęszczam lekko mąką ziemniaczaną.
Komentarze
Prześlij komentarz