Przejdź do głównej zawartości

ŻEBERKA W SOSIE SOJOWYM

Długo duszone żeberka w  sosie sojowo-czosnkowym dodatkiem miodu i imbiru.





Składniki:

  • 3 paski żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziarenek kolendry
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżeczki tymianku suszonego
  • Łyżka miodu 
  • 3 szklanki wody
  • 1/4 - 1/2 szklanki sosu sojowego (w zależności od intensywności)


Żeberka kroję na małe kawałki i podsmażam, na osobnej głębokiej patelni (woku) podsmażam przeciśnięty przez prasę czosnek i paprykę słodką (uważam, żeby nie przypalić bo będzie gorzko), zalewam wodą i dodaję resztę składników (oprócz miodu i tymianku) wraz z podsmażonymi żeberkami. Pod przykryciem duszę wszystko około godziny i 30 minut, następnie dodaję miód i tymianek, duszę kolejne pół godziny do godziny tak żeby zredukować sos. Żeberka wyjmuję, sos przecedzam przez sito do rondla i zagęszczam lekko mąką ziemniaczaną. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM QUARK

Okrągłe drożdżówki z nadzieniem z serka Quark. Zaczyn: 400g drożdży 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Łączę wszystkie składniki w wysokim pojemniku, przykrywam ścierką i czekam aż urośnie drożdżowa piana. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 kopiata łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego Do miski miksera wrzucam składniki na ciasto (masło roztopione i lekko wystudzone), dodaję zaczyn i urabiam hakiem do wyrabiania ciasta ok. 7-10 min.  Odstawiam minimum na godzine do wyrośnięcia. Masa serkowa: 1 jajko 250g sera quark (naturalny niesłodzony serek homogenizowany) 50g cukru 20g mąki pszennej Składniki na nadzienie łączę i ubijam mikserem. Jak ktoś woli puszyste to białka ubić osobno, żółtka osobno z cukrem, a potem wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Wykonanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrabiam i robię płaskie kulki z dużą dziurką, które wypełniam masą serową, odstawiam na b

SERNIK Z SERA QUARK

Połączenie przepisu Aleksandry Senghi oraz spodu z "Nowej kuchni śląskiej". Na samym dole opcja ze spodem ciasteczkowym. Wersja z kruchym spodem: 200g mąki 100g masła 70g cukru pudru (w oryginalnym przepisie z "Nowej kuchni śląskiej" 100g) 1 opakowanie cukru waniliowego 8g (w oryginalnym przepisie nie dodano) 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto rozwałkuje na tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wkladam do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa : 500g serka quark 80g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8g 40g mąki pszennej 70ml mleka 2 jajka Szczypta soli Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym  na jasną masę, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, do masy żółtkowej dodaję mąkę, mleko i ser, mieszam wszystko krótko mikserem, dodaję białka i powoli mieszam je z masą szpatułką. Wykonanie: Masę serową wylewam na blachę z ciastem, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 st